ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΪΝΕΑ
Πολιτικό σύστημα:Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Πρωτεύουσα:Πορτ Μόρεσμπι 307.643 κάτ.
Συνολική έκταση:462.840 τ.χλμ.
Πληθυσμός:6.064.515 κάτοικοι
Νόμισμα:Κίνα Παπούα-Νέας Γουινέας
Η Παπούα Νέα Γουινέα (γράφεται και Παπούα-Νέα Γουινέα, επίσημα:Ανεξάρτητο Κράτος της Παπουασίας-Νέας Γουινέας είναι νησιωτικό κράτος στην Ωκεανία, που βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας και περιλαμβάνει το ανατολικό άκρο της νήσου της Νέας Γουινέας και μερικά συμπλέγματα νησιών. Πρωτεύουσα είναι το Πορτ Μόρεσμπι. Αποτελεί ανεξάρτητο κράτος από το 1975. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τις πλέον αγροτικές περιοχές στον κόσμο, καθώς μόνο το 18% του συνολικού πληθυσμού ζουν στις πόλεις. Η χώρα επίσης αποτελεί μία από τις πλέον ανεξερεύνητες στον κόσμο, τόσο πολιτιστικά όσο και γεωγραφικά. Πιστεύεται ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν πολλά άγνωστα ακόμα είδη χλωρίδας και πανίδας. Από περιοχή σε περιοχή το νησί παρουσιάζει μεγάλες πολιτισμικές διαφορές. Οι αποικιοκρατικές επιρροές είναι έντονες στη βόρεια ακτή του νησιού, σε αντίθεση με τη νότια, που σχετίζεται με την αρχαιότητα.
Ειδικότερα, η καλλιτεχνική παράδοση που έχει να επιδείξει η βόρεια περιοχή περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα σε φύλλα φοινικιάς και σε ξύλινα υποστηρίγματα.
ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ
Πολιτικό σύστημα:Υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας
Πρωτεύουσα:Παπεέτε 26.017 κάτ.
Συνολική έκταση:4.167 τ.χλμ.
Πληθυσμός:264.000 κάτοικοι
Νόμισμα:Φράγκο CFP
Η Πολυνησία (από τα Αρχαία Ελληνικά: πολύς και νήσος) είναι μια μεγάλη ομάδα πάνω από 1000 νησιών διασκορπισμένων στον κεντρικό και βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο όρος Πολυνησία, (που λήφθηκε από την ελληνική ως περιοχή πολλών νήσων), χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Σαρλ ντε Μπρος το 1756, και αρχικά αποδόθηκε για όλα τα νησιά του Ειρηνικού. Ο Ζυλ Ντουμόντ ντ'Ουρβίλλ σε μία διάλεξη του 1831 στη Γεωγραφική Εταιρεία του Παρισιού πρότεινε έναν περιορισμό της χρήσης του, και εισήγαγε επίσης τους όρους Μικρονησία και Μελανησία. Ο διαχωρισμός αυτός των νήσων του Ειρηνικού σε τρεις διακριτές υπο-κατηγορίες παραμένει σε ευρεία χρήση και σήμερα.
Γεωγραφικά, η Πολυνησία μπορεί να περιγραφεί ως ένα τρίγωνο με τις τρεις γωνίες του στην Χαβάη, τη Νέα Ζηλανδία και τις Νήσους του Πάσχα. Οι άλλες βασικές νησιωτικές ομάδες που βρίσκονται εντός του Πολυνησιακού τριγώνου είναι οι Σαμόα, η Τόνγκα και οι διάφορες νησιωτικές αλυσίδες που διαμορφώνουν τη Γαλλική Πολυνησία. Η Ροτούμα, εξάρτηση των Φίτζι και το Τουβάλου, και τα δύο εκτός του μεγάλου αυτού τριγώνου, είναι Πολυνησιακά.